pokazala
Srpkinja Željka otkrila trik za najbolje slavske sarme! Mesečno savije na hiljade, tvrdi da je caka u ovome
Mrsne sarme se pripremaju od mešanog mesa, a posne od svih vrsta korenastog povrća.
Domaćica Željka Mitrašinović iz Majura pravi najukusnije sarme u okolini Šapca
Mesečno spremi oko 4000 za restorane u Beogradu, a isto toliko sarmi pojede se na slavama, svadbama, krštenjima i drugim svečanostima u šabačkom kraju.
- Ljudi ostanu u čudu od ovih cifara i obično me pitaju da li sarme savijam na mašinu jer su negde čuli da su je izumeli Kinezi. Kakva mašina, sve ručno radim - odmahuje Željka.
Za 40 minuta savije stotinu sarmi i svaka, od prve do poslednje, u milimitar je iste veličine, a precizno su savijene i kako uvek nasmejana duhovita domaćica kaže "čvrsto su savijene da možeš sa njima da se gađap i neće da se raspadnu".
- Volim kada lepo izgledaju složene u šerpi, a čvrsto se savijaju da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Kada se serviraju niko ne može da im odoli najviše zbog ukusa, ali su lepe i "na oko" - dodala je Željka.
Mrsne sarme se pripremaju od mešanog mesa, a posne od svih vrsta korenastog povrća. Savijaju se u liske slatkog kupsa, raštana ili listine, koje su prethodno obarene u sirćetu, a od jeseni do proleća u listove kiselog kupusa.
- Sarma je gurmansko jelo i treba da bude masna pa se dugo krčka u dosta ulja. Dodajem i malo slaninice i dimljenog mesa da lepše zamiriše - otkrila je Željka tajnu dobre sarme.
Iako kao od šale spremi nekoliko hiljada sarmi mesečno, Željki ništa nije teško, pa ni seckanje velikih količina luka, pošto u tome ima pomoć supruga Svete. Za 4000 sarmi njih dvoje ručno iseku 120 kilograma luka.
- Isplačemo se nad svojom sudbinom - priča kroz smeh i nastavlja kako je osim seckanja luka ovog leta bilo najteže kada je pripremala 5000 sarmi po najvećoj vrućini.
- Pored dva restorana koji redovno imaju moje sarme na meniju, javio se i vlasnik jednog marketa sa svojom porudžbinom. Naravno, prihvatim i tu porudžbinu i tako se zaokružilo na 5000 komada. Gori zemlja, a ja pored šporeta, ali sam ih na vreme isporučila - rekla je na kraju.
Željka svakodnevno ima posla u kuhinji jer pored sarme priprema i čorbe, pihtije, salate, jagnjeće sarme, a majstor je i za rolate, torte i kolače. Zato je brojni Šapčani zovu kada pripremaju krsnu slavu i na slavskoj trpezi poslužuju sve iz njene kuhinje.
(Espreso/ona/Prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!